Structuur in je proces

Blog

Een website laten opnemen in de index van Google

De zoekmachine Google is tegenwoordig een van de belangrijke zoekmachines in Nederland. Google is de meest gebruikt zoekmachine onder Nederlandse internetters.

Een website laten indexeren door Google

Eén van de beste manieren om te zorgen dat Google een website indexeert is om de desbetreffende website aan te melden bij het Open Directory Project (ODP). Google gebruikt deze directory als basis voor haar eigen index.

DMOZ is zo’n ODP. Via dit adres kun je meer informatie vinden over het toevoegen van een website aan DMOZ: http://www.dmoz.org/help/submit.html

Een andere manier om geindexeerd te worden door Google, is om een link te (laten) plaatsen op een pagina die al door Google geindexeerd is. Google volgt links vanaf alle pagina’s in haar index. Als jouw website gelinkt wordt op één of meer van die pagina’s, dan zal Google jouw website ook vinden en indexeren. Zorg dus dat je links kunt (laten) plaatsen op websites die gerelateerd zijn aan jouw onderwerp.

De derde manier is om de website aan te melden voor indexering bij Google via de “add url” pagina van Google: http://www.google.nl/addurl/.

Lees ook de Basisinformatie over Google.

Googlebot

De Googlebot is de spider van Google. De spider leest de pagina en slaat de gegevens op in de index. In de logfiles (statistieken) van de website kun je terug zien of de Googlebot bezig is met het indexeren van de website.

Via deze link https://www.google.com/webmasters/tools/sitestatus?hl=nl kun je nakijken of de website momenteel geindexeerd wordt door Google.

Als de Googlebot de pagina’s doorlopen heeft, dan kun je er van uitgaan dat de pagina’s in de index van Google zullen worden opgenomen bij de volgende update. Dit kan echter een tijd duren. Google ververst haar index doorgaans ongeveer eenmaal per 28 dagen.

De pagina’s terugvinden in Google

Om te controleren welke pagina’s van de website zijn geindexeerd door Google, kun je zoeken op “site:www.hetwebsiteadres.nl”. In het geval van tot en met vul je in het zoekveld “site:www.totenmet.net” in en klik op Zoeken.

Om na te gaan welke websites door Google geindexeerd zijn, waarop een link naar jouw website voorkomt, gebruik je de zoekopdracht: “link:www.hetwebsiteadres.nl”. In het geval van tot en met dus: “link:www.totenmet.net“.

Google Richtlijnen voor webmasters

Google heeft een speciale pagina met de Google Richtlijnen voor webmasters.

Lees ook het artikel Google SEO informatie voor beginners voor meer informatie over “Search Engine Optimalisation”.