Structuur in je proces

Blog

Een XML sitemap maken

In dit artikel wordt beschreven wat een XML sitemap is, waarom je een XML sitemap kunt gebruiken, hoe je een XML sitemap kunt maken en hoe de sitemap toegevoegd kan worden aan de Google Webmaster Tools.

Wat is een XML sitemap

Een XML sitemap is een XML bestand met daarin een lijst van URL’s van een website. Al dan niet aangevuld met metadata zoals wat de laatste wijzigingsdatum van een pagina is en welke pagina’s belangrijker zijn dan anderen.

Waarom een sitemap maken?

Een sitemap kan zoekmachines helpen om de pagina’s beter te indexeren. Er kan aangeven worden welke pagina’s binnen de website het belangrijkst zijn en welke het meest gewijzigd worden. Een zoekmachine kan het indexeren van je pagina’s afstemmen op de informatie uit de sitemap.

Een van de belangrijkste zoekmachine die gebruik maakt van sitemaps is Google.Online Sitemap Generator

XML-Sitemaps.com Deze generator is geschikt voor websites die maximaal uit 500 pagina’s bestaan. Meer dan 500 pagina’s zal deze gratis sitemap generator niet opnemen.

Er zijn meer (online) sitemap generators, maar de generator van XML-Sitemaps.com is eenvoudig in het gebruik. Je vult het adres van de indexpagina van de website in en je geeft aan hoe vaak de inhoud gewijzigd wordt. Eventueel kun je een prioriteit aangeven van de pagina in verhouding tot de andere pagina’s. Na het klikken op de startknop wordt de sitemap gegeneerd, dit kan enkele minuten duren, afhankelijk van de omvang van de website.

Als de generator klaar is kan de sitemap gedownload worden in verschillende formaten. Download in elk geval sitemap.xml (download het (gecomprimeerde) sitemap.xml.gz bestand als de sitemap erg groot is). Plaats vervolgens het sitemap.xml bestand (of sitemap.xml.gz) in de rooth (hoofddirectory) van de website met een FTP programma.

Log in op je Google account en voeg de website toe aan het Google Webmaster Tools gedeelte. Klik vervolgens op de desbetreffende website die je wilt beheren. Via het menu kun je een (algemene) sitemap toevoegen.