Structuur in je proces

Blog

Help zoekmachines om een website te indexeren met metatags

In dit artikel wordt beschreven welke elementen een website tenminste moet bevatten om juist geindexeerd te worden door zoekmachines.

Metatags (?Wikipedia) helpen zoekmachine’s om pagina’s te indexeren. Daarom is het belangrijk dat ze in de pagina’s opgenomen worden, anders zullen veel zoekmachines je website zonder omschrijving of helemaal niet indexeren. Alle metatags moeten worden opgenomen in het <head> gedeelte van je pagina’s. De belangrijkste metatags wat promotie betreft zijn:

 • Title;
 • Description;
 • Keywords.
 1. Title: <title>De paginatitel</title>

  De titel wordt in het <head> gedeelte van de pagina’s tussen de <title> en </title> tags geplaatst.

  Het is belangrijk om een juiste titel te kiezen, omdat de meeste zoekmachines deze zullen indexeren. De title is zichtbaar in het zoekresultaat van bijvoorbeeld Google. Maar de titel is ook de tekst die zichtbaar wordt boven in het browservenster (of in het browsertabblad) op het moment dat de bezoeker uw website bezoekt. Zorg dat elke pagina van de website een andere titel heeft. Veel zoekmachines indexeren namelijk niet alleen de index- of homepagina, maar ook alle pagina’s waarnaar gelinkt wordt vanaf de indexpagina. Door elke pagina een andere titel te geven, heb je een grotere kans dat bezoekers via zoekmachines de verschillende pagina’s zullen vinden.

  TIP: neem de belangrijkste sleutelwoorden op in de titel maar zorg ervoor dat de title een leesbare Nederlandse zin vormt.

  Richtlijn voor de lengte van je titel: 15-20 woorden. Gebruik maximaal 120 karakters. Maar zorg ervoor dat de belangrijkste informatie zich in de eerste 64 karakters bevind. Dit is namelijk de lengte waarop o.a. Google de title-tag afbreekt.

 2. Description: <meta name="description" content="omschrijving van de pagina" />

  Dit is een beschrijving van de inhoud van de pagina in een paar zinnen. Zoekmachines laten deze beschrijving vaak zien in het zoekresultaat. De inhoud van de beschrijving wordt ook gebruikt om de pagina te indexeren. Dus hier is het ook van belang om de juiste informatie op te nemen.

  Richtlijn voor de lengte: een paar zinnen (35-40 woorden). Gebruik 170 karakters of in elk geval maximaal 200 karakters.

 3. Keywords: <meta name="keywords" content="promotie,tips,zoekmachines,HTML,enzovoorts..." />

  Het belang van keywords wordt over het algemeen overschat, veel zoekmachines kijken er nauwelijks naar. Er zijn een paar zoekmachines die de indexering voornamelijk baseren op de keywords van een pagina. Maar de meeste zoekmachines indexeren de gehele pagina en dan zijn de keywords slechts een onderdeel.

  De keuze van de keywords. Gebruik de sleutelwoorden die de inhoud van de pagina typeren. Voor deze pagina zouden dat bijvoorbeeld kunnen zijn: promotie,tips,meta tags,zoekmachines,HTML,enzovoorts… De belangrijkste woorden uit de paginatitel kun je ook opnemen in de keywords. Zo kom je hoger uit in het zoekresultaat van zoekmachines.

  Tip: Plaats een komma plaatsen tussen de verschillende keywords. Het is onnodig om een spatie te gebruiken (een spatie gebruikt onnodig een karakter). Herhaal geen keywords en plaats de belangrijkste keywords vooraan.

  Richtlijn voor de lengte: 10-15 woorden gescheiden door een komma, met een maximum van 250 karakters.

Het is dus belangrijk dat bovenstaande metatags in de pagina’s van een website worden opgenomen. Het gebruik van de juiste metatags is echter geen wondermiddel om hoog te scoren bij zoekmachines. Dit is afhankelijk van veel meer factoren.