Structuur in je proces

Blog

Alternatieven voor Facebook

Omdat er nogal wat onrust is rond Facebook naar aanleiding van de nieuwe voorwaarden welke ingaan per 1 januari 2015 lijkt dit een goed moment om op zoek te gaan naar een alternatief voor Facebook. Al is het alleen maar uit nieuwsgierigheid. Mijn zoektocht tot nu toe:

Ello

www.ello.co
Ello is gratis in gebruik, heeft geen winstoogmerk en is advertentie vrij. Het is ontwikkeld door een klein groepje creatieven, eigenlijk bedoeld als privé netwerk. Omdat er zoveel mensen gebruik van wilde maken is er uiteindelijk een publieke versie ontwikkeld.
Op dit moment is Ello alleen toegankelijk op uitnodiging. Ik heb die natuurlijk aangevraagd!

Diaspora

www.joindiaspora.com
Een community gedreven open-source netwerk. Centrale inschrijvingen via www.joindiaspora.com zijn gesloten, maar je kunt een eigen pod starten, of als je zelf niet zo’n nerd bent, dan zijn er lokale pods waarbij je je kunt aansluiten (zie overzicht). Al lijkt het nog niet echt druk in Nederland met nog geen 50 inschrijvingen via www.diasp.nl.

Op de website van Bits of Freedom vond ik dit artikel, al 2011, maar nog steeds actueel en interessant: www.bof.nl/2011/11/04/een-privacyvriendelijk-alternatief-voor-facebook

Path

www.path.com
Nog niet eerder van gehoord, dus ik vraag me dan wel af: hoeveel mensen dan wel?!? Oftewel: hoeveel van mijn vrienden ga ik hier terugvinden? Path is een social netwerk app voor iOS, Android en Windows Phon. Als je de omschrijving leest bevat het een beetje dezelfde functies als Facebook. Er is ook een chat app: Path Talk. Via de website ziet het er gelikt uit. Als je de privacy policy leest dan staat daarin dat je altijd in controle bent over je gegevens. Maar ook dat je tijdens de registratieprocedure toestemming kunt geven voor toegang tot je adresboek. Of het mogelijk is om dit niet te doen is mij nog niet duidelijk.

Tango

www.tango.me
Ook niet eerder van gehoord. Sociale netwerk app voor iOS, Android, Blackberry, Kindle en Windows. Waarmee je kunt verbinden met je vrienden, o.a. door chat en video bellen.
Een nadeel wat ik nu al zie: tijdens het registratieproces vraagt Tango toegang tot je adresboek en je Facebook ID, deze gegevens worden op hun servers opgeslagen. In de privacy policy staat ook dat je later kunt aangeven dat je dit niet wilt. Dit platform is niet advertentie vrij.

Ik heb nog geen persoonlijke ervaring met bovenstaande netwerken, maar wil ze de komende tijd onderzoeken.