Structuur in je proces

Blog

Wie weet een ander woord voor ‘agile’?

Eigenlijk hou ik ook van Nederlandse termen. Maar sinds ik ook Scrum Master ben, heb ik dagelijks Daily Stand-ups en regelmatig Backlog Refinement sessies.

Japke-d. vraagt door is een serie in het NRC. In haar artikel ‘Agile’? Dat is oude wijn in nieuwe zakken vroeg zij: “Wie weet een ander woord voor ‘agile’?”

Een greep uit de alternatieve termen:

Voor ‘backlog’ bijvoorbeeld. Guldemond opperde zelf ‘een lijst van miniproductjes die je wilt maken’, maar dat vond eigenlijk niemand een goede vertaling. Twitteraars kwamen met ‘werklijst’, ‘werkvoorraad’, ‘achterstand’, „achterstallig werk” en ‘kluslijst’. „Een backlog is (een overzicht van) alles wat nog niet af is”, schreef iemand. „En daar moet je handig doorheen manoeuvreren. En dat gemanoeuvreer heet tegenwoordig agile.”

Scrummaster dan. Daarvoor had Guldemond ‘hulpje van het team’ bedacht, maar op Twitter vond men ‘werkbegeleider’, ‘voorman’, ‘teamleider’ en ‘regelaar’ beter.

Dan de product owner. Guldemond noemde die persoon „degene die bepaalt waaraan gewerkt wordt”. De suggesties op Twitter waren korter, namelijk ‘planner’, ‘opdrachtgever’ en ‘afnemer’. Iemand schreef: „is een product owner’ niet gewoon de pineut?” Dus dat zou ook nog kunnen.

Lees het volledige artikel Wie weet een ander woord voor ‘agile’?

Hmm… ik zie mezelf niet als ‘hulpje van het team’, maar meer als een ‘actief betrokken teamleider die zich overal mee bemoeit’ ;-)